Hellän ja hoitavan palasaippuan valmistus

Punnitaan, sekoitetaan, kaadetaan vuokaan/muottiin. Ja sitten jännitetään minkälainen tulee ja onnistuuko se! Kuulostaa ihan leipomiselta.

Ja siltä se vähän näyttääkin. Mutta jos katsoo tarkemmin, niin raaka-aineet kyllä eroavat leipomuksista jonkin verran.

Nyt valmistetaan käsintehtyä saippuaa

Käsintehtyyn saippuaan tulevat kovat rasvat punnitaan

Reseptiä pitää lukea tarkasti, kuten leipoessakin. Aloitetaan öljyjen ja rasvojen punnitsemisella. Kovat rasvat, kuten sheavoi tai kookosöljy sulatetaan ja lisätään öljyjen, esim. oliivi tai avokado, joukkoon.


Lipeävesi kaadetaan öljyjen joukkoon

Lipeärakeet liuotetaan veden joukkoon. Tässä vaiheessa tarvitaan hyvät suojavälineet, sillä lipeän liuotessa vesi kuumenee ja muodostuu pistävä haju. Kun lipeävesi on jäähtynyt, se kaadetaan öljyjen joukkoon.





Saippuamassan sekoitus sauvasekoittimella

Massaa sekoitetaan sauvasekoittimella, jolloin tapahtuu kemiallinen reaktio, sapofonikaatio eli saippuoituminen. Valmiissa saippuassa lipeää ei enää ole.

Saippuaan voidaan lisätä monia eri aineita, kuten savia, kasveja, tuoksuja ja värejä. Wiktoriinan saippuoihin ei kuitenkaan ole lisätty mitään ylimääräistä mitä niissä ei tarvita. Kaikki tuoksut tulevat eteerisistä öljyistä. Synteettisiä tuoksuöljyjä saippuoissa ei ole. Värit tulevat myös luonnon kasveista ja savista.

Saippuahalon tasoitus

Kun saippuamassa on sopivasti kiisselöitynyt, se kaadetaan muotteihin. Niissä se saa olla päivän tai pari.

Saippuahalon leikkaaminen paloiksi

Tämän jälkeen iso saippuahalko leikataan sopiviksi paloiksi.

Palasaippuan reunat siistitään

Palojen reunat siistitään.

Saippuapalaan painetaan Wiktoriina-logo

Ja niihin lisätään WIKTORIINA-logo

Tiesitkö, että muotista pois oton jälkeen saippuan pitää saada vielä tekeytyä rauhassa kuukauden verran? Sinä aikana saippuasta haihtuu vettä pois ja saippua kovenee. Näin saat itsellesi hyvän saippuan, joka kestää käytössä kauan.

Saippuoita reiällisellä alustalla ja saippuapusseja

Saippuaa kannattaa säilyttää ilmavasti reiällisellä saippua-alustalla, jossa se kuivuu hyvin käyttökertojen välillä. Myös virkattu bambu-puuvilla pussi sopii hyvin käsintehdyn saippuan säilytykseen.

Mielenkiintoista ja mukaansatempaavaa hommaa kaiken kaikkiaan!

Edellinen
Edellinen

Mikä suolasaippua?

Seuraava
Seuraava

Valmista tuli